Első lépések a készpénzmentes társadalom felé
2020. szeptember 24. írta: DigiTech World

Első lépések a készpénzmentes társadalom felé

Mi az a CBDC?

digicash.jpg

Röviden a CBDC egy Központi Bank által kiadott digitális pénzt jelent. Central Bank Digital Currency. A nemzeti fiat pénz digitális formája. Mint ilyet, közvetlenül az ország központi bankja ellenőrzi és nemzeti hitel és kormányzati hatalom támogatja. 

A pénztermelés és ellátás ellenőrzésére, valamint az elkerülhetetlennek tűnő készpénz nélküli társadalom előzetes felkészítése érdekében az országok elkezdtek kísérleteket indítani a CBDC működésének tesztelésére.

Annak ellenére, hogy olyan decentralizált kriptovaluták befolyásolják mint a Bitcoin, a CBDC inkább egy reakció mintsem kriptovaluta amit a központi bankok egyfajta fenyegetésnek tekintenek.

A Bitcoin hatalmas népszerűségnek örvend ezért a kormányok kezdik felismerni annak fontosságát, hogy valamelyest megvédjék magukat ezen általuk gondolt fenyegetéstől. Bár a bankok óvakodnak a kriptavalutáktól, érdekli őket a blokklánc technológia, amely növeli a pénzügyi biztonságot és a kormány kormányzati felügyeletét és csökkenti a bűncselekményeket pl. pénzmosás, adócsalás és pénzhamisítás.

A kormányok a Bitcoin megalakulása óta ódzkodnak a kriptavalutáktól mivel képes megkerülni a tőke kontrollt és a tiltott felhasználási formáik miatt. A Központi Bankok aggódnak amiatt is, hogy a kriptovaluták képesek aláásni a tekintélyüket és általuk nem ellenőrizhető a működésük. A Központi Bankok nehezen vagy egyáltalán nem tudják szabályozni a decentralizált rendszereket. 

Különböző célokkal 2 fő típusa van a CBDC-nek. 

A nagykereskedelmi CBDC cserélhető magán vagy központi bankok között. Pénzügyi intézmények közötti fizetések határon átnyúló tranzakciók ésszerűsítése és a likviditási kockázatok csökkentésére hivatott. Lényegében felváltja a bankok (központi bankban tartott) tartalék betéteit digitális tokénekre, megkerülve a hagyományos hitel- és terhelési rendszert. A kormányok abban reménykednek, hogy a nagykereskedelmi CBDC olcsóbbá, gyorsabbá és biztonságosabbá teszi a jelenlegi rendszert. 

A kiskereskedelmi CBDC az a digitális pénz amelyet az átlagemberek használnának tranzakciók lebonyolításához a mindennapi életben. Ez a fajta CBDC elavulttá teheti a készpénzt és nagymértékben növelné a számlák közötti fizetések hatékonyságát anélkül, hogy harmadik félre lenne szükség. Ez szintén teljes mértékben nyomon követhető lenne amely nagymértékben visszaszorítaná a bűncselekményeket. 

A technológia

Számos ország pl az Egyesült Királyság, Svédország, Kína, Venezuela, Kambodzsa máris elindította a koncepciókísérletek igazolását a CBDC tervezésének és megvalósításának tesztelésére.

Az egyik leglényegesebb különbség a CBDC rendszer és a decentralizált kriptovaluták között, hogy a CBDC rendszer központosított. Ezért valószínű, hogy a tranzakciók főkönyvét (függetlenül attól, hogy el van-e osztva csomópontok között vagy sem) a kormány bizonyos mértékben centralizálja és szabályozza. Nyilvántartást vezetne minden entitás összes tranzakciójáról központi adatbázisban a kriptográfiai technológiát felhasználva a biztonság és az anonimitás érdekében. 

A hatás

A CBDC jelentős hatással lesz a meglevő monetáris politikára és alapvetően változtatja meg a kormányok, bankok, vállakozások és az emberek pénzhasználati módját. Ennek a rendszernek azért a pozitívumai mellett negatívumai is vannak.

Pozitív hatások

  1. Nagyobb technológiai hatékonyság, lehetővé téve a valós idejű pénzátutalásokat és fizetéseket közvetítő igénye nélkül
  2. Szélesebb pénzügyi befogadás. A Központi Bankok olcsó számlákat nyithatnak minden törvényes állampolgárnak. 
  3. A pénzáramlás nyomon követésével és megfigyelésével segít megelőzni a pénzmosást az adóelkerülést és egyéb bűncselekményeket. 
  4. Megszünteti a fizikai pénz nyomtatásának és kezelésének szükségletét. 
  5. Optimalizálja a monetáris politikát és lehetővé teszi a nemzeti kamatlábak nagyobb stabilitását és kezelését. 

Van néhány negativitása is. Van némi félelem, hogy ez sok új bank létrejöttét generálná és csökkentené az állam által támogatott kereskedelmi bankok finanszírozását. 

Azáltal, hogy a CBDC lehetővé teszi az emberek számára, hogy közvetlenül a Központi Banknál vagy kisebb vetélytársaiknál nyissanak bankszámlát a nagy bankoknak ösztönzőket kellene kínálniuk pl. Javadalmazási csomagokat vagy magasabb betétkamatokat. 

Következtetés

Tehát a CBDC néhány de elég nagy változáshoz vezetne a pénz tárolásának, elosztásának és felhasználásának módjában, megrendítené a pénzügyi ágazatot és egyes kormányok működését. 

Míg rendelkezik néhány ígéretes vonással azoknak akik aggódnak a centralizációért, különösen a kriptovaluta térben a decentralizált pénznemek liberális támogatói, óvakodniuk kell egy olyan központi hatóságtól, amely ekkora hatalommal rendelkezik. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kripto-vilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3916213514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása