A blokklánc röviden, érthetően.
2020. augusztus 19. írta: DigiTech World

A blokklánc röviden, érthetően.

blokkla_nc.jpg

Magyarul blokklánc, angolul blockchain.

Tulajdonképpen egy nyilvános digitális adatbázis, programozott főkönyv amelyek blokkokon alapulnak. Ezek a programozott blokkok adatokat, futtatható kódokat tartalmaznak. Fontos, hogy ennek a digitális adatbázisnak a tárolása egy decentralizált azaz nem központi szerveren történik. Az adatokat később nem lehet megváltoztatni mivel az adatbázis interneten futtatható és bárki számára ellenőrizhető. A legújabb blokk mindig a tranzakciók listáját, a benne tárolt programok által végzett műveleteket és olyan adatokat tartalmaz amelyek az időpontra és a blokk sorozatára vonatkoznak. Az internet hálózat egy un. Peer to peer hálózat amelyen a végpontok egymással kommunikálnak. Ezért a blokklánc minden új blokkját megkapja az a számítógép amely rá csatlakozik egy csomópontra (node-ra). Ezért a blokklánc meghamisíthatatlan.

Kinek köszönhetjük a blokklánc technológiát?

A blokklánc technológiát egy személy vagy csoport fejlesztette ki amely Satoshi Nakamoto néven vált elismertté. Először a Bitcoin kriptavaluta avagy digitális pénz miatt íródott, de ezen már rég túlnőtt. Számos más és felhasználásra is kiválóan alkalmas, tökéletes.

Milyen felhasználási lehetőségei vannak a technológiának?

Mivel a nyomon követhetősége és biztonsága magas fokú, ezért széles körben lehet a blokkláncot alkalmazni.

Gyártás, termelés, előállítás

Az alkatrészek és gyártósorok, a gyártásban részt vevő eszközök minden mozzanata rögzítésre kerül a blokkláncon, ami visszakereshető és ellenőrizhető, hogy minden alkatrésze a megfelelő-e. Pl. Egy erőműnél amely fokozott biztonságot igényel vagy akár gyémántbányászatnál is időbélyeggel és vonalkóddal láthatja el a terméket.

IoT

Egy pénzügyi blokkláncon a megfelelő engedélyeket lehet kiadni, hogy a főkönyvet, pénzügyi adatokat csak az arra jogosultak használják. Egy egészségügyi blokkláncon amely szenzitív adatokat tartalmaz, más más információ érhető el az orvosnak és az egészségbiztosítónak.

Energiaellátás - megújuló energia

A másik ilyen terület amit ez a rendszer forradalmasíthat. Manapság egyre elterjedtebbek az otthoni energiatermelő hálózatok, amelyek energiát szolgáltatnak vissza a rendszerbe. A központosítás helyett a blokklánc segít elosztani és kiszámolni a megfelelő KW fogyasztást és elosztást. Akár a szomszédok egymásnak is szolgáltathatnak áramot anélkül, hogy azt a központi rendszerből nyernék.

Okos szerződések

Olyan szerződések amelyek akkor lépnek életbe, végrehajtásra kerülnek amikor a feltételek teljesülnek

Közösségi gazdaság

Magánemberek egymáshoz tranzakciókat végeznek.

Közösségi finanszírozás

Közösségek startup-okat támogatnak egy-egy termék létrejötte érdekében.

Közigazgatás

Átláthatóságot biztosít választásoknál és közvélemény-kutatásoknál.

Adattárolás

Adatokat védi a cekkertámadások és az adatvesztés ellen.

Szellemi és magán tulajdon védelme

Megakadályozza az elektronikus tartalmak másolását, ellopását. Földregisztereknél sokkal átláthatóbb és biztonságosabb a nyilvántartás a magántulajdonról.

Személyes adatok védelme

A mostani manipulálható papír alapú személyes adatok sokkal biztonságosabbá válnak egy blokklánc hálózaton

Részvény és valutakereskedelem

Azonnali a megerősítés a peer to peer tranzakciók végrehajtásakor. A harmadik fél kiiktatható a hálózatból.

 

Minden kétséget kizáróan a blokklánc technológia megváltoztatja és forradalmasítja a világot. Életünk könnyebb, biztonságosabb és átláthatóbb lesz. A megfelelő blokkláncot a megfelelő technológiához kell alkalmazni. Nem feltétlen jó a Bitcoin blokklánca egy érzékenyebb energiaellátási blokklánchoz.

A résztvevők közötti bizalom megteremtése az egyik legfontosabb mert nincs egyetlen megbízott fél sem. Ezt el kell érni egy olyan mechanizmus révén amellyel a felhasználók igazolni tudják a saját státuszukat. A Bitcoin esetében ez a PoW a Proof of Work ami azt jelenti, hogy a felhasználók tranzakciókat hajtanak végre a blokkláncon matematikai problémákat oldanak meg nagy teljesítményű számítógépek segítségével. Léteznek más IoT blokkláncokra irányuló megoldások is a hitelesítésre, ilyen pl. a PoS, Proof of Stake vagy a PoA, Proof of Authority.

A bejegyzés trackback címe:

https://kripto-vilag.blog.hu/api/trackback/id/tr616169088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DigiTech World 2020.08.22. 19:59:08

@István Torma: mint az összes a magyar piacon.

P1sty 2020.08.31. 03:59:27

Na ebből aztán megtudhattuk, mi az a blokklánc. Ja nem.
süti beállítások módosítása