Az állami tulajdonú Fehérorosz Belarusbank kriptovaluta tőzsdét indít
2020. november 14. írta: DigiTech World

Az állami tulajdonú Fehérorosz Belarusbank kriptovaluta tőzsdét indít

belarus_kripto.png

Fehéroroszország legnagyobb bankja, az állami tulajdonú Belarusbank bejelentette egy államilag elismert kirptográf szolgáltatás indítását, amely lehetővé teszi Fehéroroszországban és a szomszédos Oroszországban lévő ügyfelek számára, hogy kriptovalutát vásárolhassanak Visa kártyával.

A Belarusbank a tőke, az eszközök, a hitelek és a betétek mennyiségét tekintve az ország vezető bankintézete. A bank több digitális újítást is be fog vezetni a közeljövőben. 

A sajtószóvivő kifejtette, hogy mivel a banki és a pénzügyi szektor nagyon gyorsan fejlődik, a kriptovaluta tőzsde beindítása egyfajta módja lenne annak, hogy tartsák a lépést a digitalizációval, mivel ez lesz a legfontosabb az elkövetkező évben. Ismertette még, hogy a Balarusbank virtuális kártyarendszerét is, amely a következő néhány hónapban felváltja a fizikai betéti és hitelkártyákat.

A fehéroroszoknak nem volt egyszerű dolguk, az EU szankciókat hagyott jóvá közelmúltban mert a nyugati országok nem ismerik el az elnökválasztás tisztaságát. A szankciók utazási korlátozásokról és eszközök befagyasztásáról szól. 

A Per Prime Press szerint a bank a White Bird nevű kripto-projektel fogott össze. A cég lehetővé teszi a bank számára, hogy a fehéroroszok és az oroszok kriptovalutákat cseréljenek belarusz és orosz rubelre valamint dollárra és euróra. A bank 99,95%-os tulajdonosa a kormány Állami Vagyonbizottsága. A kripto céggel 2018 óta partnerek. 

A White Bird a Hi-Tech Park területén működik amelyet az ország szilícium völgyének is neveznek, Fehéroroszország kripto és blokklánc üzleti tevékenységének központja. 

Az orosz állami tulajdonú Gazprombank adta meg az engedélyt ami után a fehérorosz bank kripto kereskedés és letétkezelési szolgáltatásokat indíthat, egyenlőre korlátozott számú kiválasztott ügyfelek részére. 

Moszkva ezen a héten hozott egy határozatot, hogy kész akár börtönbüntetéssel is súlytani azokat kriptovaluta tulajdonosokat akik elmulasztják bevallani bevételeiket. Ez látszólag egybeesik ezzel a  törekvéssel amelyre a Gazprom adott engedélyt. 

Dmitriy Zaikov a moszkvai kripto befektetési tanácsadó elmondta, hogy ez a döntés nem arról szól, hogy a koronavírus járvány miatt a kormánynak nem lenne elég bevétele, hanem inkább arról, hogy teszteljék a piacot. Megnézik mi működik és mi nem. 

Más gazdasági szakértők úgy vélik, hogy Fehéroroszország próbál kibújni az EU szankciók alól és a kormány más bevételi források után néz mivel a gazdaság a gazdasági szankciók széleskörű következményei miatt recesszióba szorul. Erre volt már példa a venezuelai és az iráni kriptográfiai erőfeszítések. Egyébként az állami kripto kereskedés sem Venezuela sem Irán gazdaságát nem mentette meg.

Zaikov még kijelentette, hogy az állami Dumá-ban nincsenek olyan gazdasági emberek akik értenének a kripto világhoz. A szavai nagy felháborodást okoztak orosz körökben. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kripto-vilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9416285280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása