Mi az a kriptovaluta?
2020. szeptember 10. írta: DigiTech World

Mi az a kriptovaluta?

Kripto alapok II. Rész

crypto_free2.jpg

Az emberek többségének nincs fogalma arról mi is lehet az a digitális pénz, vagy éppen mi az a Bitcoin. Sokszor halljuk mostanában, hogy létezik egyfajta digitális pénz amellyel akár fizetni is lehet. Nem feltétlenül kell a kriptovaluta működését teljesen érteni ahhoz, hogy biztonságosan és jól használjuk. 

Ezek a kriptovaluták.

Mik azok a kriptovaluták? Ki és miért hozta létre?

A kriptovaluta egy internet alapú csereeszköz, amely kriptográfiai eszközöket használ pénzügyi tranzakciók lebonyolításához. A kriptovaluták a blokklánc technológiát használják fel a decentralizáció az átláthatóság és a megváltoztathatatlanság érdekében. A kriptovaluták egyik legfontosabb jellemzője, hogy decentralizáltak, tehát nincs hatással rájuk egyetlen központi hivatal vagy kormányzat sem. A kriptovalutákat privát és nyilvános kulcsok segítségével közvetlenül két fél között lehet elküldeni. Ezen tranzakciók minimális díjjal járnak elkerülve a bankok által magasra generált díjakat.

A kriptovalutákat bányásszák, digitálisan hozzák létre. A rendszer meghatározza, hogy létrejöhetnek e új kriptovaluta egységek. Ha új egységek hozhatók létre a rendszer meghatározza azok keletkezésének körülményeit, valamint az új egységek tulajdonjogát. A kriptovaluta tulajdonjoga kizárólag kriptográfiailag igazolható. A rendszer lehetővé teszi olyan tranzakciók végrehajtását amelyek során a kriptográfiai egységek tulajdonjoga megváltozik. Tulajdonképpen a kriptovaluta küldése az a tulajdonjog átruházást jelenti amelyet a főkönyvben rögzítenek.

Az érmék tulajdonosi nyilvántartását egy blokkláncba rendezett digitális főkönyv tartja nyilván. A tranzakciók blokkokba vannak rendezve. Minden blokknak egyedi betű-szám azonosítója van, ami a hash szám. Minden blokk tartalmazza az előző blokk hash azonosítóját. A tranzakciókat a bányászok hitelesítik. Minden bányásznál megvan a blokklánc összes hash azonosítója, hogy tudja melyik hash számot nem lehet már új blokknak generálni. Tehát a rendszer kizárja, hogy egy ugyanazon kriptovalutát kétszer utaljon el valaki.

Hogyan működik?

A Bitcoin és más kriptovaluták vonzerejének és funkcionalitásának központi eleme a blokklánc technológia amelyet az összes valaha végrehajtott tranzakció online főkönyvének vezetésére használnak, így biztosítva ennek a főkönyvnek az adatbiztonsági struktúráját amely meglehetősen biztonságos, megosztott és elfogadott. Minden generált új blokkot minden csomópontnak ellenőriznie kell mielőtt megerősítené, ami szinte lehetetlenné teszik a tranzakció történekek hamisítását.

Mi az a Bitcoin?

Az első kriptovaluta amelyet 2009-ben hoztak létre. Satoshi Nakamoto hozta létre azzal, hogy megoldotta azt a problémát, hogy ne kelljen harmadik félnek azonosítani a fizetést. Ez a PoW rendszer. Ez volt a hash létrejötte. A blokklánc blokkjai tartalmazzák az előző blokk hash azonosítóját. Tulajdonképpen a hálózat minden tagjának rendelkeznie kell a tranzakciók listájával annak ellenőrzésére, hogy a jövőbeli tranzakciók érvényesek e.

Kriptovaluták típusai

Az első blokklánc alapú kriptovaluta a Bitcoin volt amely továbbra is a legnépszerűbb és legértékállóbb kriptovalutának számít. Manapság több ezer alternatív kriptovaluta létezik, különféle funkciókkal és specifikációkkal. Ezek egyrészt a Bitcoin klónjai míg mások új pénznemek amelyeket a semmiből építettek.

A Bitcoin sikere révén létrehozott coinok az ún. altcoinok. Ilyen pl. A Litecoin, Peercoin, Ethereum, Cardano, EOS stb… Ma az összes kriptovaluta összértékének kb 70%-át adja a Bitcoin. Egyes kriptovaluták értékét kötik egy fix fiat (normál pénz) értékhez mint pl. Az USD dollárhoz. Vagy a svájci frankhoz. Ezek a coinok így lesznek stabil coinok (USDT, DCHF). Értékük csak nagyon minimálisan változik.

Mire lehet a digitális pénzeket használni?

Maga a blokklánc technológia sokrétű felhasználást tesz lehetővé. Online szavazás, közösségi finanszírozás, pénzügyi szektor stb…

A kriptovalutáknak mindenki által elismert értékük van. Fizetésre lehet használni. Alacsony utalási költsége van a bankokéhoz képest. Egyre több webáruház és cég fogadja el fizetőeszközként. Sőt van olyan ország ahol adót és biztosítást is lehet vele fizetni. Egyes pénzügyi szolgáltatóknál manapság már nem ritka a kölcsön kriptovaluta fedezetre. Léteznek már Bitcoin automaták is ahol bankkártyánkkal vehetünk és eladhatunk néhány ismertebb kriptovalutát.

A kriptovaluták előnyei

Legnagyobb ígéretük, hogy megkönnyítik a pénzeszközök közvetlen átutalását két fél között anélkül, hogy megbízható harmadik félre lenne szükség mint pl. bank vagy hitelkártya társaság. Ezeket az utalásokat nyilvános vagy privát kulcsokkal hitelesítik pl. Proof of Work vagy Proof of Stake.

A kriptovaluta rendszerekben a felhasználó pénztárcájának vagy a fiók címének nyilvános kulcsa van, míg a privát kulcsot csak a tulajdonos ismeri és tranzakciók aláírására használja. A tranzakcióknak minimális díjuk van amik messze elmaradnak a bankok által meghatározott összegektől.

A kriptovaluta hátrányai

A tranzakciók fél-névtelen jellege alkalmassá teszi őket számos illegális tevékenységre pl. Pénzmosásra vagy az adók kijátszására. Egyes kriptovaluták privátabbak mint mások. Továbbá elég nagy a volatilitás is amely hirtelen magas értéknövekedést vagy értékvesztést jelent. 

Van e jövőjük ezeknek a digitális fizetőeszközöknek?

Minden bizonnyal van jövője a digitális pénzeknek.

Annak ellenére, hogy sok helyen még nem fogadják el, sőt nem is számítanak törvényes fizetőeszköznek egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Sokan vagyonokat halmoznak fel benne.  A nemzeti tőzsdék elkezdték jegyezni a 2 legnagyobb kriptovalutát a Bitcoint és az Ethereum-ot. A Tesla és a Microsoft is elfogadja a digitális pénzeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://kripto-vilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9416196558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása