Az európai kriptovaluta tőzsdék nem azonosítják megfelelően ügyfeleiket
2020. október 10. írta: DigiTech World

Az európai kriptovaluta tőzsdék nem azonosítják megfelelően ügyfeleiket

kyc.jpg

Manapság elengedhetetlen az online térben a többlépcsős azonosítás. Legyen az mobilra kapott sms kód vagy e-mailben kapott visszaigazoló link. Nincs ezzel másképp az ügyfél-azonosítás sem. Egyre nagyobb szerepet kap a követhetőség a megbízhatóság és a becsületesség. Ennek fényében létrehoztak egy azonosítási módszert az ügyfeleknek. Ez a KYC, know your customer, magyarul ismerd meg az ügyfeled azonosítás. Igazolvány feltöltést és biometrikus azonosítást jelent, legfőképp arcfelismerést. 

A kriptovaluták világban és az üzleti világban különösen fontos a pontos ügyfélazonosítás a csalók, és pénzmosók kiküszöbölésére. A KYC azonosítással jól nyomon követhető az egyén aki az ügyleteket végzi.

A ChipherTrace blokklánc elemző cég legújabb tanulmányából kiderül, hogy a világ kriptotőzsdéinek több mint fele gyenge KYC azonosító protokollal rendelkezik. Legrosszabb a helyzet Európában és az Egyesült Államokban.

A ChiperTrace több mint 800 decentralizált és centralizált tőzsdét elemzett -igen, van ennyi a piacon- és megállapította, hogy 56%-uk egyáltalán nem követte a KYC irányelveit a pénzmosás elleni előírások ellenére. A legtöbb ilyen Európában fordul elő, több mint 60%. 

Egyesült Államok, Nagy Britannia és Oroszország ahol a legtöbb csereügylet történik gyenge KYC azonosítással. 

A tanulmány megállapította, hogy a tőzsdéket nem zavarja az sem ha nincs feltüntetve a származási ország és a szerződési feltételek sem. Ez arra enged következtetni, hogy sok tőzsde szándékosan jár el így, hogy elkerülje az AML szabályozás regisztrálását és betartását. 

A Seychelle-szigeteken bejegyzett tőzsdék 70%-ának is gyenge a KYC azonosítása, így a kis szigetország a pénzmosók fellegvára lehet. 

Tom Robinson az Elliptic társalapítója egyébként megjegyezte, hogy a DEX-eket (decentralizált tőzsdék) nem pénzmosásra használják a hekkerek, hanem inkább arra, hogy eladják az ellopott coinokat. 

A DeFi (decentralizált pénzügyi) projektek olyan hagyományos pénzügyi tevékenységet kínálnak mint a hitelezés, hitelfelvétel, kamatszerzés, ami azt jelenti, hogy ugyanazon szabályozási keret alá tartozhatnak, mint a bankok és más szabályozott pénzügyi intézmények.

Dave Jevans, a ChiperTrace vezérigazgatója elmondta, hogy nem hiszi, hogy a DeFi protokolljai könnyen elfogadják az előírásokat. Hozzátette, hogy az elmúlt hónapok tapasztalataiból az következik, hogy azt akarják semmi közük ne legyen a KYC-hoz. 

Egyébként nem gondolja, hogy a DeFi projektek sokáig megúsznák a szabályozást. 

Talán ha több szabályozás lenne protokollokban akkor kevesebb esély lenne a csalóknak elvenni mások vagyonát. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kripto-vilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7916234428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása